Du er her:

Gentænk kirken!

11.07.2017

Af sognepræst Carsten Haugaard Nielsen

Rethink! Sådan lyder overskriften som bekendt for Aarhus som europæisk kulturhovedstad. Det udfordrer også kirken! Skal alting blive som det altid har været? Eller skal vi vove at gentænke kirken?

Martin Luther gentænkte kirken i en sådan grad, at det blev en reformation. Det hele begyndte den 30. oktober for 500 år siden, så der er også Lutherjubilæum i år. Luther flyttede kirkens centrum fra kirken til hverdagen. Før var det kirkebygningen og præsterne, der var centrum for kristentro. Luther fremhævede i stedet den døbte som én, der er lige så tæt på Gud som præst og pave. Han oversatte Bibelen til tysk, så lægfolket kunne læse den i deres hjem. For han ønskede, at kristendommen skulle danne ramme for hverdagslivet. Derfor blev hans lille katekismus et af de afgørende reformatoriske skrifter. Han var også optaget af det helt almindelige liv i ”kald og stand”. På den måde blev reformationen til en opvurdering af det almindelige kristenliv, som folk levede.

De seneste årtier har vi i Danmark udbygget ”kom til os” kirken. Vi har bygget sognegårde og fyldt dem med aktiviteter... Er det tid til, at vi vender retningen og flytter centrum? At vi giver kirken tilbage til lægfolket og hverdagen?

Det svinger med noget, som vi i Christianskirken er optaget af: Imagine Church bevægelsen i England.  Her siges der: vi tænker - igen! - i dag kirke ud fra et centrum i kirkebygningen og de professionelle. Hvis man er kulturkristen fylder kirken måske 1 % af livet, når man kommer for at få dåb og andre kirkelige handlinger. Hvis man er en af de meget aktive i kirkens arbejde, bruger man måske 10 % af sin tid kirken. Men hvorfor være så uambitiøs, spørges der? Hvorfor ikke tænke hele livet som ”kirke”. Kirke er ikke først og fremmest det, der sker i kirken. Kirke er det, der sker i hverdagen! I hjemmene, på arbejdet eller i fritiden. Når man dér bærer de kristne værdier og den kristne tro med sig som en rygsæk, så er det kirken.

De seneste årtier har vi i Danmark udbygget ”kom til os” kirken. Vi har bygget sognegårde og fyldt dem med aktiviteter, oftest arrangeret af professionelle: Præster og andre ansatte. Er det tid til, at vi vender retningen og flytter centrum? At vi giver kirken tilbage til lægfolket og hverdagen? At vi ikke gør som alt muligt andet i vores tid: bygger større og får succeser, der kan måles og se ud af noget. Men at vi i bedste luthersk stil arbejder på at komme ud af kirkerne og sognegårdene, giver kristentroen tilbage til lægfolket og opvurderer det helt almindelige liv som gudstjeneste.

Hvis det skal blive til mere end slagord, kræver det ikke så lidt. Men det begynder i en erkendelse af, at vi i dag – ligesom på Luthers tid – har brug for at gentænke hele den måde, vi er kirke på.

Del dette: